VLOC Oostende krijgt Agusta A109 H22 van Defensie als lesmateriaal

Gepubliceerd door admin op

©Lieselot Watty

Het VLOC (Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum te Oostende) en zijn partners (VIVES, Petrus & Paulus West, VDAB) hebben een unieke samenwerking met Defensie.  Deze jarenlange samenwerking resulteert binnenkort in het uitbreiden van het beschikbare lesmateriaal. Het opleidingscentrum ontvangt op 02 september 2020 namelijk de Agusta A109 H22 van Defensie als educatief materiaal voor de studenten Vliegtuigtechniek en Luchtvaarttechnologie. Je kan kennismaken met deze A109 helikopter tijdens de infodag van VIVES op vrijdag 4 september van 16u tot 20u.

Het VLOC – Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum te Oostende – opende zijn deuren in juni 2007. Het is de thuisbasis voor de bacheloropleiding Luchtvaart van Hogeschool VIVES, het secundair onderwijs Vliegtuigtechnieken van Petrus & Paulus West en de volwassenopleiding Aspirant-Vliegtuigonderhoudstechnicus van de VDAB. De opleidingen tellen samen een 200-tal studenten Vliegtuigtechniek in Oostende. Naast deze opleidingen is het VLOC ook the place to be voor alle luchtvaartgerelateerde evenementen en projecten ter ondersteuning van de MRO-sector (Maintenance, Repair and Overhaul) in Vlaanderen. Via het Europese Educavia Interreg project werkt VLOC met Vlaamse (VIVES, Aviato, ZAVO, Agoria) en Nederlandse partners (AM&TS en NAG) samen om deze technische opleidingen te versterken. Ook technici van de Luchtcomponent bij Defensie in opleiding krijgen hier de volgende jaren les. Dit gebeurt in het kader van een bilaterale overeenkomst tussen Defensie en het VLOC, waarvan de uitwisseling met de Sea King en de A109 deel uit maakt.

©Lieselot Watty

De Italiaanse Agusta A109 multi-role helikopter van Defensie

De Agusta A109 helikopter wordt momenteel bij Defensie ingezet voor verschillende opdrachten, waaronder verkennings-en verbindingsvluchten en medische evacuatie. Met een gewicht van bijna 2 ton en een maximum snelheid van 210 km/u heeft dit Italiaanse toestel er sinds 1992 al heel wat opdrachten in het binnen- en buitenland op zitten. Nu is het tijd voor de allerlaatste missie van dit toestel: als uniek lesmateriaal dienen voor de studenten binnen het VLOC.

Grootste luchtvaartcampus

Het VLOC is het kloppend hart van de grootste luchtvaartcampus van ons land. Het opleidingscentrum grenst aan het tarmac van de luchthaven Oostende-Brugge en is omringd door de pilotenschool Ostend Air College (OAC), het North Sea Aviation Center (NSAC), de Noordzee Vliegclub en Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV). Op deze plek komen unieke opleidingen samen. Ondanks corona blijft luchtvaart heel wat jongeren boeien en biedt de sector haast onbegrensde jobmogelijkheden.

Na de Sea King en de Falcon 20 nu ook een A109 helikopter

De Agusta A109 komt in het gezelschap te staan van enkele andere bekende toestellen. Immers, dankzij de samenwerking met Defensie heeft het VLOC in het verleden al de iconische zwarte Sea King RS05 als lesmateriaal gekregen. Ook een  voormalige corporate jet van Defensie, de Falcon 20, is in bruikleen van de Federale Politie.

Laatste vlucht…geen evidentie

Een laatste vlucht is geen evidentie. Het toestel komt in formatie met een tweede A109 vanuit de thuisbasis, de 1ste Wing Bevekom, overgevlogen. Na de landing nabij NSAC (het North Sea Aviation Center – het bedrijf dat instaat voor zakenvluchten op de luchthaven Oostende-Brugge) worden ter plaatse de rotorbladen verwijderd door de techniekers van Defensie. Ook de brandstof wordt uit het toestel gehaald. Dan is het de beurt aan NSAC om deskundig het toestel over de openbare weg te verplaatsen naar de parking van het VLOC even verderop. Na de laatste aanpassingen en het demilitariseren van de helikopter, krijgt de A109 met serienummer H22 een plaatsje tussen de andere toestellen. De aanwezigheid van de A109 op de werkvloer vormt dan ook een toegevoegde waarde voor de cursussen helikoptertechnologie en is het bewijs van de uitstekende samenwerking tussen Defensie en het VLOC.

Infodag

Infodag VLOC en alle VIVES-campussen: vrijdag 4 september van 16u tot 20u

Categorieën: Uncategorized