VLOC Oostende krijgt Agusta A109 H22 van Defensie als lesmateriaal

©Lieselot Watty

Het VLOC (Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum te Oostende) en zijn partners (VIVES, Petrus & Paulus West, VDAB) hebben een unieke samenwerking met Defensie.  Deze jarenlange samenwerking resulteert binnenkort in het uitbreiden van het beschikbare lesmateriaal. Het opleidingscentrum ontvangt op 02 september 2020 namelijk de Agusta A109 H22 van Defensie als educatief materiaal voor de studenten Vliegtuigtechniek en Luchtvaarttechnologie. Je kan kennismaken met deze A109 helikopter tijdens de infodag van VIVES op vrijdag 4 september van 16u tot 20u.

Het VLOC – Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum te Oostende – opende zijn deuren in juni 2007. Het is de thuisbasis voor de bacheloropleiding Luchtvaart van Hogeschool VIVES, het secundair onderwijs Vliegtuigtechnieken van Petrus & Paulus West en de volwassenopleiding Aspirant-Vliegtuigonderhoudstechnicus van de VDAB. De opleidingen tellen samen een 200-tal studenten Vliegtuigtechniek in Oostende. Naast deze opleidingen is het VLOC ook the place to be voor alle luchtvaartgerelateerde evenementen en projecten ter ondersteuning van de MRO-sector (Maintenance, Repair and Overhaul) in Vlaanderen. Via het Europese Educavia Interreg project werkt VLOC met Vlaamse (VIVES, Aviato, ZAVO, Agoria) en Nederlandse partners (AM&TS en NAG) samen om deze technische opleidingen te versterken. Ook technici van de Luchtcomponent bij Defensie in opleiding krijgen hier de volgende jaren les. Dit gebeurt in het kader van een bilaterale overeenkomst tussen Defensie en het VLOC, waarvan de uitwisseling met de Sea King en de A109 deel uit maakt.

©Lieselot Watty

De Italiaanse Agusta A109 multi-role helikopter van Defensie

De Agusta A109 helikopter wordt momenteel bij Defensie ingezet voor verschillende opdrachten, waaronder verkennings-en verbindingsvluchten en medische evacuatie. Met een gewicht van bijna 2 ton en een maximum snelheid van 210 km/u heeft dit Italiaanse toestel er sinds 1992 al heel wat opdrachten in het binnen- en buitenland op zitten. Nu is het tijd voor de allerlaatste missie van dit toestel: als uniek lesmateriaal dienen voor de studenten binnen het VLOC.

Grootste luchtvaartcampus

Het VLOC is het kloppend hart van de grootste luchtvaartcampus van ons land. Het opleidingscentrum grenst aan het tarmac van de luchthaven Oostende-Brugge en is omringd door de pilotenschool Ostend Air College (OAC), het North Sea Aviation Center (NSAC), de Noordzee Vliegclub en Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV). Op deze plek komen unieke opleidingen samen. Ondanks corona blijft luchtvaart heel wat jongeren boeien en biedt de sector haast onbegrensde jobmogelijkheden.

Na de Sea King en de Falcon 20 nu ook een A109 helikopter

De Agusta A109 komt in het gezelschap te staan van enkele andere bekende toestellen. Immers, dankzij de samenwerking met Defensie heeft het VLOC in het verleden al de iconische zwarte Sea King RS05 als lesmateriaal gekregen. Ook een  voormalige corporate jet van Defensie, de Falcon 20, is in bruikleen van de Federale Politie.

Laatste vlucht…geen evidentie

Een laatste vlucht is geen evidentie. Het toestel komt in formatie met een tweede A109 vanuit de thuisbasis, de 1ste Wing Bevekom, overgevlogen. Na de landing nabij NSAC (het North Sea Aviation Center – het bedrijf dat instaat voor zakenvluchten op de luchthaven Oostende-Brugge) worden ter plaatse de rotorbladen verwijderd door de techniekers van Defensie. Ook de brandstof wordt uit het toestel gehaald. Dan is het de beurt aan NSAC om deskundig het toestel over de openbare weg te verplaatsen naar de parking van het VLOC even verderop. Na de laatste aanpassingen en het demilitariseren van de helikopter, krijgt de A109 met serienummer H22 een plaatsje tussen de andere toestellen. De aanwezigheid van de A109 op de werkvloer vormt dan ook een toegevoegde waarde voor de cursussen helikoptertechnologie en is het bewijs van de uitstekende samenwerking tussen Defensie en het VLOC.

Infodag

Infodag VLOC en alle VIVES-campussen: vrijdag 4 september van 16u tot 20u

Oostende wordt met Ostend Dronehub dé referentiestad voor internationale drone innovatie

Haven Oostende, Economisch Huis Oostende, Rebo, Internationale Luchthaven Oostende-Brugge, Hogeschool Vives en VLOC lanceren kenniscentrum voor professionele drones: Ostend Dronehub

De professionele toepassingen van drones zijn verrassend veelzijdig. Om de potentiële economische impact ten volle te benutten richten zes partners op 8 november Ostend Dronehub op. Ostend Dronehub profileert zich internationaal en koppelt bedrijven die dronediensten aanbieden aan bedrijven die dronediensten nodig hebben. Het proces wordt begeleid van A tot Z op zowel technisch (welke drones), operationeel (hoe testen en uitvoeren) en inhoudelijk (dataverwerking) vlak. De tweede focus is actief drone onderzoek voeren. Oostende wil zo hét center of excellence worden in dit vakgebied.

Charlotte Verkeyn, Voorzitter Haven Oostende en Economisch Huis: De oprichting van Ostend Dronehub kadert binnen de strategische doelstelling van Stad Oostende waarin ondernemerschap wordt gestimuleerd. Oostende als innovatiepool voor nieuwe industrieën. De internationale activiteiten van Ostend Dronehub moeten onze positie in de top van Europa op het vlak van innovatief drone onderzoek en drone toepassingen verder verankeren.

Ter land, ter zee en in de lucht.
Wanneer over een drone gesproken wordt, gaat het in 9 op 10 gevallen over een UAV (Unmanned Aerial Vehicle), een luchtvaartuig zonder piloot aan boord. Maar er zijn ook de UGV’s (Unmanned Ground Vehicles) en UMV’s (Unmanned Marine Vehicles). Daarnaast zijn er ook autonome voer- en vaartuigen. Door inzet van deze nieuwe technologieën kan transport over de weg en over het water slimmer, veiliger en efficiënter plaatsvinden. Beter gebruik van vaarwateren kan de verkeersdruk op het reguliere wegennet verminderen. Al deze technologische evoluties horen ook bij de expertise van Ostend Dronehub.

Verschillende toepassingsdomeinen.
Bovenvermelde drones en autonome voer- en vaartuigen worden ingezet voor: maritieme waarnemingen, bewaking en maatschappelijke veiligheid, precisielandbouw, industriële inspecties, bouw gerelateerde toepassingen, transport en logistiek, … Sector overschrijdend werken is dus cruciaal om kennis en ervaring op te bouwen.

Er zijn in Oostende verschillende initiatieven aanwezig. Zo is er het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee) met het Marine Robotics Centre; het NSAC (North Sea Aviation Center) die twee fixed wing drones aangekocht heeft; het DroneLab van Hogeschool Vives; het VLOC dat focust op het opleidingsluik; Greenbridge die verschillende technologieën huisvest; ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) dat verkennend onderzoek voert rond spuitdrones in precisielandbouw; …

Nu de krachten regionaal bundelen zal voor een stroomversnelling zorgen. Daarom brengt Ostend Dronehub onderzoek, bedrijven en onderwijs dichter bij elkaar. De nieuwste dronetechnologieën zullen vanuit verschillende toepassingsdomeinen en met inbreng van de verschillende partners getest en geanalyseerd worden. Samenwerking is hierbij cruciaal.

De oprichting van een dronehub past perfect in onze ambitie om een echte pioniersstad te zijn”, aldus Burgemeester Bart Tommelein. “Inzetten op innovatie en nieuwe technologieën komt zowel bedrijven, organisaties als burgers ten goede. Onze stad-aan-zee is mee met haar tijd!

Met de oprichting van Ostend Dronehub volgt Oostende de visie en ambitie van de provincie West-Vlaanderen / Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij om in West-Vlaanderen meerdere droneports op te richten die complementair met elkaar kunnen functioneren.

Contact
Laure Martroye
marketing & PR Haven Oostende
laure.martroye@portofoostende.be
www.portofoostende.be
www.ostenddronehub.be
Slijkensesteenweg 2
8400 Oostende
+32 59 34 07 11
+32 478 242 883

HR Newsflash! VLOC is hiring!

Het VLOC is op zoek naar twee toffe mensen om het VLOC-team te versterken!
 
Wij zoeken een werkstudent – bediende voor het onthaal & allround administratieve taken. Daarnaast bieden wij ook een stageplaats aan een veelzijdige student.
 
Ben jij een multitasker eersteklas? Ga je als problemsolver door het leven?
 
Aarzel dan niet en bekijk de volledige vacature hieronder.

Klik hier voor de stagevacature.

Klik hier voor de vacature voor onthaal & administratief medewerker.

SeaKing RS-05 als lesmateriaal naar VLOC te Oostende

Op dinsdag 26 maart 2019 zal de Oostendenaar kunnen genieten van een uniek zicht: toch nog een SeaKing in het luchtruim van de mooiste Stad aan Zee. Het VLOC (Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum te Oostende) en zijn partners hebben namelijk een unieke samenwerking met Defensie. Het opleidingscentrum ontvangt de SeaKing RS-05 als educatief materiaal voor hun studenten Vliegtuigtechniek.

Het VLOC – Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum te Oostende – opende zijn deuren in juni 2007. Het is de thuisbasis voor de bacheloropleiding Luchtvaart van VIVES Hogeschool, secundair onderwijs Vliegtuigtechnieken van Petrus & Paulus West en de volwassenopleiding van de VDAB Aspirant Vliegtuigonderhoudstechnicus. De opleidingen zorgen samen voor een 200-tal studenten Vliegtuigtechniek te Oostende.


Fotocredits: Kim Vanbesien Fotografie ©

Naast deze opleidingen is het VLOC ook the place to be voor alle luchtvaartgerelateerde events en projecten ter ondersteuning van de MRO-sector (Maintenance, Reapair and Overhaul). Zoals bijvoorbeeld gisteren nog de unieke jobbeurs “Aerojobs”, de jobbeurs voor luchtvaarttechnici van de toekomst. De jobbeurs komt tot stand dankzij het Vlaams – Nederlands Interregproject “Educavia – Education for Aviation” en mocht gisteren meer dan 350 studenten en werkzoekenden samenbrengen met de gespecialiseerde bedrijven uit deze niche-sector.

The Black Beauty
De SeaKing RS-05 word ook wel “the black beauty” genoemd. Gebouwd in het jaar 1976 kende het zijn eerste vlucht in juni van datzelfde jaar. De basis van Koksijde mocht hem in ontvangst nemen in november 1976. Sinds 2001 draagt dit toestel met trots de Belgische kleuren op zijn herkenbaar zwarte body. Na een prachtige carrière van 43 jaar mag hij effectief op pensioen gaan te Oostende. De SeaKings vlogen in totaal 60.000 vlieguren en redde 1.757 personen in 3309 reddingsacties. De SeaKing RS-05 zal nu de luchtvaartstudenten in Oostende en ver daarbuiten inspireren om hun carrière uit te bouwen in deze boeiende sector.

Samenwerking luchthaven
“De Luchthaven van Oostende-Brugge is bijzonder blij dat dankzij de uitstekende samenwerking met het VLOC én Ministerie van Defensie één van de SeaKing toestellen zijn definitieve ‘rustplaats’ zal krijgen hier op de luchthaven. Dat de SeaKing hét icoon bij uitstek is geweest gedurende decennia  inzake reddingsoperaties op zee hoeft niet herhaald te worden. Naast een mooie publiekstrekker, zijn wij ook zeer opgetogen dat dit toestel in de toekomst zijn diensten nu zal kunnen bewijzen voor de  vele studenten binnen de  luchtvaartopleiding. Het past perfect in onze strategie om naast onze hoofdactiviteiten als luchthaven ook nevenactiviteiten zoals bijvoorbeeld luchtvaartopleidingen en onderzoek te promoten en verder te ontwikkelen binnen de site van de luchthaven.  Het VLOC en VIVES zijn dan ook ideale partners hiervoor en wij juichen de verdere ontplooiing en professionalisering hiervan toe. “ volgens Eddy Myngheer, Business Unit Manager Luchthaven Oostende-Brugge.

Grootste luchtvaartcampus
“Het VLOC is het kloppend hart op de grootste luchtvaartcampus van ons land. Het opleidingscentrum grenst aan de tarmac van de luchthaven van Oostende-Brugge en is omringd door de pilotenschool Ostend Air College (OAC), het gloednieuwe North Sea Aviation Center (NSAC), Noordzee Vliegclub en Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV). Dit bezorgt ons een unieke positie als opleidingscentrum. In combinatie met onze reeds jarenlange unieke opleidingen in het centrum, zijn wij klaar voor het uitbreiden van onze activiteiten. Dankzij de prachtige samenwerking met Defensie is dit het ideale startschot.” zegt Geert Keirens, afgevaardigd bestuurder van het VLOC.


Praktisch
VLOC: Nieuwpoortsesteenweg 945C, 8400 Oostende
www.vloc.eu
Contact: Angélique Heynen – Coördinator – angelique.heynen@vloc.eu – +32 470 70 62 55


Internationaal luchtvaarttechniekproject Educavia uit Oostende blaast eerste kaarsje uit

“In 2019 onderwijs en bedrijfsleven nog sterker verbinden”

Educavia, het Vlaams-Nederlandse project voor de promotie van de luchtvaarttechnische opleidingen en de luchtvaarttechnieksector in het algemeen, blikt na het eerste werkingsjaar ambitieus vooruit: “We willen het onderwijs en het bedrijfsleven nog dichter bij elkaar brengen”, zegt Geert Keirens, afgevaardigd bestuurder VLOC.

Vorig jaar nam Educavia1 , een Europees Interreg project onder leiding van hetVlaams Luchtvaart Opleidingscentrum (VLOC) in Oostende, een blitse start. Al in het eerste werkingsjaar kon het uitpakken met een primeur – de grootste vliegtuigmotor ooit voor opleidingsdoeleinden in België – en tijdens de Voka Open Bedrijvendag van 7 oktober 2018 was de opkomst bijna dubbel zo hoog als verwacht. “We mogen trots zijn op ons eerste werkingsjaar, waarin we konden rekenen op veel  belangstelling, ook door de eigen Educavia-events die we opgezet hebben, zoals AeroJobs, een jobbeurs voor luchtvaarttechnici waarop we experten en scholieren uit heel Vlaanderen en Brussel in Oostende mochten ontvangen”, blikt Geert Keirens tevreden terug.

Ambities op scherp

Educavia, dat voor drie jaar Europese steun krijgt, stelt daarom de ambities voor 2019 nog wat bij. “De eerste bijeenkomst van de MRO-sector (Maintenance, Repair & Overhaul) met het onderwijs was veelbelovend, dat krijgt zeker een vervolg in 2019. Daarnaast zetten we verder in op innovatieve toepassingen, zoals het 3D-printen van vervangstukken of het uitbouwen van een examencentrum voor vliegtuigonderhoud. Tot slot willen we in september, ongeveer halverwege de driejarige steunperiode, alle stakeholders en zowel de Vlaamse als Nederlandse spelers in de markt samenbrengen voor een heus Educavia Event”, zegt Geert Keirens. “Daarmee zetten we Educavia en haar doelstellingen extra in de verf; onderwijs, bedrijven en andere belanghebbenden uit Vlaanderen en Nederland bij elkaar brengen om de luchtvaarttechnische sector te versterken en nog beter op de kaart te zetten.”

1 Educavia is één van de projecten die gefinancierd worden binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland. De Europese Commissie stelt via het Interreg-programma 2014-2020 ruim 152 miljoen euro ter beschikking uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling voor grensoverschrijdende samenwerking, die innovatie en duurzame ontwikkeling in de grensregio versterkt en bevordert. Hiervoor werd door een partnerschap van Vlaanderen en Nederland en de 5 Vlaamse en de 3 zuidelijke Nederlandse provincies een programma ontwikkeld om te investeren in slimme, duurzame en inclusieve groei.
Meer info: www.grensregio.eu

VLOC NY Event


24 januari 2019 heeft het VLOC samen met haar partners en genodigden uit de MRO sector terug geblikt op een mooi 2018 en geklonken op een succesvol 2019.

Hieronder enkele sfeerbeelden van deze geslaagde avond!

📸 Kim Vanbesien Fotografie

 

VLOC NY Event
Copyright: Kim Vanbesien Fotografie
« 1 van 124 »


 

AeroJobs 25 maart @VLOC


Wat is het?

Aerojobs is een jobbeurs die studenten en afgestudeerden vliegtuigtechniek samenbrengt met bedrijven actief in de MRO-sector (Maintenance, Repair & Overhaul) of gerelateerd aan de Luchtvaartsector.

Het dagprogramma begint al ’s morgens met een sessie “Solliciteren: de do’s & don’ts”, aangevuld met een infosessie van Aviato.
’s Namiddags is de effectieve jobbeurs, waarbij we de infostanden tussen de vliegtuigen in de loods van het VLOC plaatsen.

We zorgen natuurlijk ook voor een gezellige bar, waar toekomstige werknemers en werkgevers een informele babbel kunnen slaan.

Om het programma interactief te houden, organiseren we in de namiddag ook enkele Q&A sessies voor studenten / werkzoekenden met luchtvaartprofessionals.

Deelname is volledig gratis, registratie is wel verplicht.

Wie organiseert het?

VLOC – Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum, de Hogeschool VIVES en Aviato
Aerojobs komt tot stand dankzij de financiële steun aan het Europees project “Educavia” van Interreg Vlaanderen-Nederland & EFRO – Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Voor wie?
-Laatstejaarsstudenten secundair en hoger onderwijs Vliegtuigtechnieken
-Werkzoekenden met de nodige opleidingen en/of attesten in Vliegtuigtechnieken
-Bedrijven actief in de MRO-sector en alle luchtvaart (technische) bedrijven

Wanneer?
25 maart 2019 van 10u30 tot 16u

Waar?
VLOC – Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum
Nieuwpoortsesteenweg 945C
8400 Oostende

Meer info